• Grey Houzz Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Pinterest Icon

LOCATION_ 

WATCHHOUSE CROSS, LIMERICK

STAGE_ 

PROPOSAL

CLIENT_ 

LIMERICK SOUTHSIDE & NORTHSIDE

REGENERATION AGENCIES

In developing an architectural approach for this residential block, the elements of the existing site which influenced and informed our design were - the existing slope across the site; the scale of the surrounding context; the mature trees located in the North-West corner and the immediate proximity of the Public Library, Watch House Cross Shopping Centre and the possibilities that such a facility could have in forming linkages to both our neighbourhood and beyond.

 

The urban block proposal, formed with perimeter buildings of scale appropriate to the streets and parks which they overlook are made permeable by local access roads and pedestrian routes. These internal routes are treated as ‘Homezones’, where shared surface treatments  provide pedestrian priority and a series of meeting spaces, pocket parks with play areas, seats and trees are connected along a primary pedestrian route winding diagonally across the site in an East to West direction. These public spaces located in areas which define community activity are seen as primary meeting spaces for the community and all residences. The proposed open spaces are located so as to maximise site orientation ensuring benefits from sunlight during both daytime and evenings.

 

The site layout is developed on the basis of an organisational grid which is set out from the South West corner of the site. The various house types are organised in different groups and clusters, located in response to site orientation, and focusing around public open spaces which are passively supervised by more than one residence.  Gable ends of houses addressing the public realm feature generous windows to living areas with a corner aspect.

In developing an architectural approach for this residential block, the elements of the existing site which influenced and informed our design were - the existing slope across the site; the scale of the surrounding context; the mature trees located in the North-West corner and the immediate proximity of the Public Library, Watch House Cross Shopping Centre and the possibilities that such a facility could have in forming linkages to both our neighbourhood and beyond.

 

The urban block proposal, formed with perimeter buildings of scale appropriate to the streets and parks which they overlook are made permeable by local access roads and pedestrian routes. These internal routes are treated as ‘Homezones’, where shared surface treatments  provide pedestrian priority and a series of meeting spaces, pocket parks with play areas, seats and trees are connected along a primary pedestrian route winding diagonally across the site in an East to West direction. These public spaces located in areas which define community activity are seen as primary meeting spaces for the community and all residences. The proposed open spaces are located so as to maximise site orientation ensuring benefits from sunlight during both daytime and evenings.

 

The site layout is developed on the basis of an organisational grid which is set out from the South West corner of the site. The various house types are organised in different groups and clusters, located in response to site orientation, and focusing around public open spaces which are passively supervised by more than one residence.  Gable ends of houses addressing the public realm feature generous windows to living areas with a corner aspect.